Omul cu masca de fier … între mit și realitate

Omul cu masca de fier … între mit și realitate

De-a lungul istoriei, identitatea lui a fost atribuita preotilor si ministrilor, lorzilor si geniralilor, amantilor si scriitorilor, insa ipotezele doar au amplificat misterul ce invalue legenda prizonierului cu masca de fier!

Sunt putine surse veridice ce relateaza despre straniul prizonier, cele mai importante sunt rapoartele lui Bénigne Dauvergne de Saint-Mars, guvernatorul inchisorilor unde a fost detinut omul cu masca de fier si supraveghetorul lui personal.

Purtat prin patru inchisori sinistre, ultima fiind chiar temuta Bastilia, detinutul purta tot timpul o masca neagra de catifea, iar identitatea sa a ramas o enigma.
Dupa moartea sa, in 1703, legenda despre masca de fier abia se nastea…

14 ani mai tarziu (in 1717), François-Marie Arouet, mai cunoscut ca Voltaire, a fost si el intemnitat pentru un an in Bastilia. Scriitorul francmason o descria ca pe un hotel de lux pentru prizonierii politici, intelectuali incomozi conducerii. El relata cum lua cina cu comandantul inchisorii, primea cate 5-6 vizete pe zi si isi dirija afacerile de dupa gratiile ”temutei” Bastilii.
Tot atunci, la urechile sale a ajuns si povestea unui detinut cu chipul acoperit, care parea a fi un nobil. Voltaire a fost profund inspirat de istorioara si s-a apucat sa o puna pe hartie, infrumosetand-o cu detaliile fictive.

Astfel, in versiunea sa, misteriosul deţinut era fratele geaman al regelui Ludovic al XIV-lea – Filip. Scriitorul, ia schimbat masca de catifea cu cea de fier (pentru ca suna mai inspaimantator) si l-a numit adevaratul rege, deci el ar fi trebuit să stea pe tron, şi nu Ludovic.

     In carte, se pune accent pe pastrarea identitatii incognito a detinutului. Dar se zice ca Masca de Fier a reusit totusi sa scrie cu un cui cateva randuri pe o farfurie de argint, pe care a aruncat-o pe fereastra. Un pescar a gasit-o si i-a adus-o lui Saint-Mars. Acesta l-a intrebat:
”-Ai citit ce este scris pe farfurie?
  -Nu stiu sa citesc! a raspuns omul.
  -A mai vazut-o cineva?
  -Abia am gasit-o,nimeni n-a vazut-o. Am adus-o Excelentei voastre ascunsa sub haina, de frica sa  nu fiu luat drept hot.
  -Poti sa pleci, i-a spus Saint-Mars, norocul tau este ca nu stii sa citesti.”

In scurt timp, povestea lui Voltaire (”Secolul lui Ludovic al XIV-lea”) a devenit un best-seller.

Cu o alta interpretare vine Alexandre Dumas in “Masca de fier” (partea a 3a din Vicontele de Bragelonne sau Zece ani mai tarziu):

”Un asistent de chirurg a vazut plutind ceva alb pe apele marii. Era o camasa de panza, pe care, cu un amestec de apa si funingine, drept cerneala si cu un os de pui ca pana, detinutul isi scrisese toata viata. S-a grabit sa-i duca guvernatorului camasa gasita. Domul de Saint-Mars i-a pus aceeasi intrebare ca si pescarului. Omul i-a raspuns ca stia sa citeasca, dar ca, gandindu-se ca randurile scrise pe acea panza puteau sa se refere la vreun secret de stat, s-a ferit sa leciteasca. Domnul de Saint-Mars l-a trimis acasa fara sa-i spuna nimic, dar, adoua zi, omul a fost gasit mort in pat.”

Anii trecusera, dar legenda mai bantuie strazile Parisului si oraselului Pinerolo, mai traieste si acum, in operele lui Voltaire si lui Alexandre Dumas , in ecranizarea lui Randall Wallace si in inimele visatoare a vanatorilor de legende…

 Iar atata timp cat adevarul ramane o enigma, avem liberul atribut sa adaugam legendei noi nuante. 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *