Puterea introvertitului

Puterea introvertitului

Societatea ne impune idea că natura calmă și retrasă a introvertiților este antisocială, incorectă, vicioasă, că trebuie să fim gălăgioși, să eșim în evidență cu orice preț, să socializăm cu tot felul de cretini care se consideră extrem de populari, să purtăm discuții sterile doar pentru a fi acceptați de ceilalți.

Majoritatea consideră că introvertiții sunt timizi. Fals! A fi introvertit nu înseamnă a fi timid, e o preconcepție des întâlnită. Timiditatea e frica de judecata societății, pe când introversiunea e legată de stilul de viață, spiritualitatea, modul de gândire și percepere.

Spre exemplu, majoritatea celor extrovertiți tânjesc după validare și atenție, iar introvertiții se simt plini de viață în grupuri restrânse, cu oameni asemănători și bine cunoscuți, în medii mai liniștite și mai intime. Aceasta nu e o regulă, însă în mare parte e așa.

Alte prejudicăți ce țin de persoane introvertite afirmă că ei sunt antisociali, nu le place publicul, nu vor să vorbească, sunt timizi, căci nu au încredere în sine și preferă singurătatea. Iarăși aberații! Pur și simplu introvertiții urăsc grupuri mari de oameni duali și fățarnici, dezaprobă discuțiile superficiale și materialiste, nu le place gălăgia.

Dar se simt extrem de bine în anturajul prietenilor săi, care de regulă, nu sunt mulți. Le plac discuții profunde,  filosofice chiar, cum ar fi sensul vieții, definirea dragostei sau pur și simplu comentarea unei cărți sau unui film.

Și nu e nici o problemă cu tendința spre singurătate. Dacă îi simți nevoia, las-o să pătrundă în viața ta. În cele mai mari religii ale lumii, liderii spirituali precum Iisus, Buddha, Muhammad erau pustnici singuratici, ce plecau în pustiu sau în munți pentru a comunica cu Dumnezeu și a aduce învățăturile sale oamenilor.

Însă natura retrasă a introvertiților nicidecum nu îi împiedică să aibă relații amoroase de invidiat, căci sunt înzestrați cu o imensă putere de a iubi.

De regulă, introvertiților sunt caracteristice următoarele trăsături:

– Nonconformism
Sunt 3 tipuri de oameni. 1 – cei care se lasă conduși de val. 2 – cei care plutesc împotriva valului și 3 – cei care crează valul. Bine, categoria a 3-ea e una foarte specială și puțini fac parte din ea. Însă 1 și 2 sunt comune, fie că suntem conformiști, acceptăm ceea ce ne impune societatea, sistemul. Fie suntem nonconformiști, originali, individualiști, cu propriul sistem de valori, cu proprii păreri, ceea ce se reflectă în vestimentație, comportament și pănă la urmă, în stilul de viață.

– Creativitate
Cei mai creativi oameni, genii, au (avut) o notă puternică de introvertit. Și chiar însăși singurătatea, de multe ori, e un ingridient esențial pentru creație. Spre exemplu: Einstein, van Gogh, Darwin, Lincoln, Brâncuși, Bacovia, Eminescu etc.

– Idealism
Nuștiu dacă e virtute sau viciu, dar idealismul este frecvent întâlnit la astfel de persoane. Cred că o doză de idealism e bine venită, însă în exces dăunează, pentru că te face să aștepți ”momentul potrivit,” dar el nu există, iar ceea ce nu trăiești la timp, nu trăiești niciodată.

– Inteligența
Oamenii tăcuți au cea mai gălăgioasă minte. Ei absorb informații, observă și trec totul prin propriile filtre. Sunt mai calmi și echilibrați, pe când extrovertiții mai puțin.

– Fidelitatea
E cert faptul că oamenii mai retrași, introvertiții sunt mult mai fideli și tind să idealizeze orice relație. Plus la asta, majoritatea sunt romantici incurabili.

– Simplitatea
Nu tind să iasă în evidență cu orice preț, să cumpere cele mai scumpe haine, să fie în trend, doar pentru că asta e la modă. Introvertiții sunt mai mult preocupați de lumea lor interioară și de aia mulți nu se îmbracă tocmai ”normal” sau preferă o seară în compania unei carți/film, cu cei mai buni prieteni sau singuri în loc de o petrecere gălăgioasă într-un club.

– Egoism (autenticitatea)
De ce nu? E mult mai bine să pari un egoist ingnorând pe cei ce nu-ți plac, decât să porți măști și să joci roluri numai pentru a satisface orgoliul altora. Autenticitatea e cea mai valoroasă trăsătură, căci atragi ceea ce ești.

Prin acest articol am vrut să demonstrez că fiind introvertit nu ai nimic de pierdut, ba mai mult, ai și avantaj. Nu e un blestem, e un dar… cum îl vei trata, depinde doar de tine și nu lăsa vocea mulțimii să fie mai puternică decât vocea ta interioară.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *